Královské kuře s nádivkou s oříšky kešu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Cibule
  • 25 g Máslo čerstvé
  • 5 g Pepř černý celý
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř cayenský
  • 50 g Paprika červená
  • 120 g Rýže Basmati
  • 10 g Citronová kůra
  • 5 g Koriandr čerstvý
  • 90 g Ořechy Kešu
  • 5 g Kurkuma
  • 5 g Zázvor mletý
  • 40 ml Olej olivový
  • 350 ml Vývar drůbeží
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 kg Kuře
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1237 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 84 g
  • Sodík 1028 mg
  • Bílkoviny 77 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 288.8 mg
  • Draslík 1028 mg
  • Vláknina 6177.5 mg
  • Vitamín A 6177.5 mg
  • Vitamín B6 1.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 29.5 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve připravíme nádivku: V rendlíku rozehřejeme olej, přidáme cibuli, červenou papriku a česnek a za stálého míchání vše na mírném ohni 4-5 minut opékáme. Vmícháme rýži, po chvíli zahřívání ji přelijeme horkým vývarem a zvolna dusíme 15 minut, až se všechna tekutina vstřebá. Základ pro nádivku dáme do mísy, vmícháme do něj zbývající suroviny a podle chuti osolíme a opepříme.

  • 2

    Polovinou nádivky naplníme prostor mezi kůží a masem na prsou kuřete. Kůži krku upevníme párátky. Do břišní dutiny vložíme rozpůlenou cibuli. Zbytek nádivky dáme do vymazané zapékací misky a zakryjeme alobalem. Kuře dáme na pekáč, kůži propícháme vidličkou. Máslo smícháme s kořením a solí a potom jím potřeme kuře.

  • 3

    Kuře pečeme v troubě předehřáté na 190 °C (u plynové trouby stupeň 3-4) zhruba hodinu. Během pečení je občas potíráme vypečenou šťávou. Do trouby přidáme nádivku a pokračujeme v pečení 30 minut. Kuře necháme chvíli odpočinout a odstraníme z něj párátka. Na každý talíř upravíme porci kuřete, nádivku a snítku čerstvého koriandru. Maso přelijeme vypečenou šťávou. Podáváme s rýží.

Komentáře k receptu