Královské kuře s nádivkou s oříšky kešu
Suroviny
- 80 g Cibule
- 25 g Máslo čerstvé
- 5 g Pepř černý celý
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř cayenský
- 50 g Paprika červená
- 120 g Rýže Basmati
- 10 g Citronová kůra
- 5 g Koriandr čerstvý
- 90 g Ořechy Kešu
- 5 g Kurkuma
- 5 g Zázvor mletý
- 40 ml Olej olivový
- 350 ml Vývar drůbeží
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 kg Kuře
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1237 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 84 g
- Sodík 1028 mg
- Bílkoviny 77 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 288.8 mg
- Draslík 1028 mg
- Vláknina 6177.5 mg
- Vitamín A 6177.5 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.5 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme nádivku: V rendlíku rozehřejeme olej, přidáme cibuli, červenou papriku a česnek a za stálého míchání vše na mírném ohni 4-5 minut opékáme. Vmícháme rýži, po chvíli zahřívání ji přelijeme horkým vývarem a zvolna dusíme 15 minut, až se všechna tekutina vstřebá. Základ pro nádivku dáme do mísy, vmícháme do něj zbývající suroviny a podle chuti osolíme a opepříme.
-
2
Polovinou nádivky naplníme prostor mezi kůží a masem na prsou kuřete. Kůži krku upevníme párátky. Do břišní dutiny vložíme rozpůlenou cibuli. Zbytek nádivky dáme do vymazané zapékací misky a zakryjeme alobalem. Kuře dáme na pekáč, kůži propícháme vidličkou. Máslo smícháme s kořením a solí a potom jím potřeme kuře.
-
3
Kuře pečeme v troubě předehřáté na 190 °C (u plynové trouby stupeň 3-4) zhruba hodinu. Během pečení je občas potíráme vypečenou šťávou. Do trouby přidáme nádivku a pokračujeme v pečení 30 minut. Kuře necháme chvíli odpočinout a odstraníme z něj párátka. Na každý talíř upravíme porci kuřete, nádivku a snítku čerstvého koriandru. Maso přelijeme vypečenou šťávou. Podáváme s rýží.