Smažené hřebenatky ve vinné smetanové omáčce s šafránem
Suroviny
- 900 g Hřebenatka
- 150 ml Víno bílé
- 150 ml Vývar rybí
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 3 kávová lžička Citronová šťáva
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Šafrán
- 2 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 208 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 10 g
- Sodík 291 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 57.8 mg
- Draslík 425.1 mg
- Vláknina 590.9 mg
- Vitamín A 590.9 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.1 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si hřebenatky. Odstraníme sval naproti jikrám a jikry oddělíme od masa. Maso i jikry pokrájíme na silnější plátky. Maso osušíme, opepříme a osolíme.
-
2
Ve větším rendlíku svaříme vývar s vínem a šafránem. Pod poklicí vaříme zhruba čtvrt hodiny.
-
3
V hlubší pánvi na oleji orestujeme drobně pokrájenou cibuli a česnek. Poté přidáme hřebenatky a za občasného obracení smažíme pět minut. Maso musí být průhledné. Dbáme na to, aby se maso nesmažilo dlouho, aby nebylo tuhé. Hřebenatky vyjmeme z pánve a dáme na mísu.
-
4
Na výpek na pánvi vlijeme svařené víno s vývarem a šafránem a vařením zredukujeme na polovinu. Poté zašleháme opatrně smetanu a vaříme, dokud omáčka nezhoustne.
-
5
Restované hřebenatky vložíme do omáčky, zakapeme citronovou šťávou, podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
-
6
Hřebenatky s omáčkou a posekanou petrželovou natí servírujeme horké s čerstvým pečivem.