Ryba vařená na zelenině se smetanovou omáčkou
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 1000 g Losos obecný
- 250 g Zakysaná smetana
- 200 ml Víno bílé
- 200 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Cuketa
- 1 ks Šalotka
- 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Šafrán
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 634 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 206 g
- Sodík 353 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 180.2 mg
- Draslík 1137.1 mg
- Vláknina 5753.2 mg
- Vitamín A 5753.2 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.2 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na pánvi lehce orestujeme šafrán a dáme stranou.
-
2
V hlubokém rendlíku na másle mírně osmažíme všechnu zeleninu nakrájenou na nudličky, pokrájený česnek, pepř, sůl a svazeček bylinek. V jiném rendlíku svaříme vodu s vínem. Po 2 minutách varu směs vlijeme do rendlíku se zeleninou a 5 minut povaříme. Poté dáme stranou a vyjmeme ze zeleniny svazek bylinek. Na zeleninu rozložíme kousky lososa bez kůže a kostí, pod poklicí vše vaříme asi 5 minut. Poté do mísy přendáme maso se zeleninou, přelijeme trochou vývaru, přiklopíme a držíme na teple.
-
3
Do rendlíku se zbylým vývarem zašleháme kysanou smetanu, šafrán a 5 minut vaříme, abychom omáčku zredukovali. Hotovou máčku nalijeme na lososa se zeleninou, ozdobíme snítkou petržele a ihned podáváme.