Kuře na česneku a s houbovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 90 g Máslo čerstvé
  • 180 g Houby čerstvé
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 15 g Petržel - nať
  • 60 g Šalotka
  • 25 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 150 ml Koňak Armaňak
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 kg Kuře
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1089 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 82 g
  • Sodík 671 mg
  • Bílkoviny 52 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 297 mg
  • Draslík 784.6 mg
  • Vláknina 4123.8 mg
  • Vitamín A 4123.8 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.5 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 29.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si česnekové máslo z másla, soli, česneku a pepře.

  • 2

    Celý povrch kuřete potřeme připravenou směsí a dáme odpočinout.

  • 3

    Do pekáče vložíme kuře a pečeme 1 a 1/2 hodiny v troubě na 230 °C. Pravidelně potíráme česnekovým máslem. Upečené kuře vyjmeme z pekáče a necháme vychladnout.

  • 4

    Do pánve přecedíme výpek, přidáme houby a šalotky a 5 minut za stálého míchání podusíme. Omáčku zaprášíme moukou, pálenku ohřejeme, přilijeme a zapálíme. Do omáčky přilijeme smetanu ke šlehání, přivedeme k varu a stále mícháme zhruba 3 minuty na velmi mírném ohni.

  • 5

    Kuře vykostíme, nakrájíme na kousky a rozložíme do pekáče, přelijeme houbovou omáčkou a dáme zpět do trouby na 150 °C. Zhruba za 15 minut maso opět vyjmeme a necháme chvíli odpočinout. Pokrm posypeme petrželkou a podáváme s pečenými bramborami.

Komentáře k receptu