Marinovaný kapr se zeleninou
Suroviny
- 30 g Zázvor celý
- 200 g Chřest zelený
- 1.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Paprika červená
- 7 ks Česnek
- 1 dl Pivo tmavé 13% 4,4% obj.
- 5 dl Vývar zeleninový
- 1 kg Kapr obecný
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
- 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Hořčice čínská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 564 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 27 g
- Sodík 1809 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 184.6 mg
- Draslík 1169.2 mg
- Vláknina 5197.8 mg
- Vitamín A 5197.8 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 61.3 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté plátky kapra s kůží osolíme, opepříme, poskládáme na sebe, proložíme lístky petrželky a plátky pokrájeného česneku, dáme do mísy, polijeme pivem a necháme marinovat 15 minut.
-
2
Očištíme a omyjeme zeleninu: zelený chřest, červenou papriku a zázvor. U chřestu odřežeme tvrdé konce, papriku se zázvorem pokrájíme na tenké proužky. Zeleninu dáme do mísy a pokapeme sójovou omáčkou a rozpuštěným máslem.
-
3
Do bambusových košíčků položíme plátky kapra kůží naspod a na každý plátek rozdělíme směs zeleniny.
-
4
Do woku nalijeme zeleninový vývar do výšky 2 cm a přivedeme k varu. Košíčky usadíme do woku, zakryjeme poklicí a dusíme při mírné teplotě 15 minut.
-
5
Když z woku košíčky vyjmeme, přimícháme do vývaru hořčici a rozmíchanou Maizenu ve smetaně. Omáčku ochutíme solí a pepřem.
-
6
Dušeného kapra se zeleninou podáváme se smetanovou omáčkou.
-
8