Vepřová kýta se smetanou
Suroviny
- 50 g Cibule
- 750 g Vepřová kýta
- 40 g Sádlo škvařené
- 20 g Slanina vepřová
- 150 g Celer bulvový
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Mrkev kořen
- 50 g Pastinák
- 15 ml Citronová šťáva
- 300 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 2 kávová lžička Sůl
- 5 ks Nové koření celé
- 1 ks Bobkový list
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 560 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 65 g
- Sodík 461 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 141 mg
- Draslík 611.7 mg
- Vláknina 3453.6 mg
- Vitamín A 3453.6 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.9 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V pekáčku rozehřejeme sádlo, vložíme do něj maso vcelku, dáme do trouby a za občasného obracení upečeme. Do masa nepícháme, aby si udrželo šťávu. Upečené maso vyjmeme z pekáčku.
-
2
Do pekáčku nasypeme na kostičky nakrájenou slaninu a necháme chvilku škvařit. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a zpěníme. Nyní přisypeme pokrájenou mrkev, celer a pastiňák. Jen lehce osmažíme a zalijeme horkou vodou. Okořeníme solí, pepřem, bobkovým listem, novým kořením, pekáček zakryjeme a pečeme ještě 10 minut. Pekáček odkryjeme, zaprášíme moukou, promícháme a necháme chvilku probublávat. Vyjmeme bobkový list, kuličky nového koření a ostatní prolisujeme přes cedník nebo rozmixujeme tyčovým mixérem přímo v pekáči. Přilijeme smetanu, dochutíme citronovou šťávou, povaříme cca 1 minutu, vložíme do omáčky maso, necháme prohřát a pekáček vyndáme z trouby.
-
3
Maso nakrájíme na porce a přelijeme omáčkou.