Omáčka z lesních hub ke grilované polentě
Suroviny
- 80 g Máslo čerstvé
- 5 g Sůl
- 3 g Muškátový oříšek
- 150 g Kukuřičná krupice T 600
- 100 g Šalotka
- 60 g Máslo bylinkové
- 250 g Lišky čerstvé
- 250 g Houby čerstvé
- 250 ml Mléko polotučné
- 250 ml Vývar drůbeží
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 4 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 595 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 34 g
- Sodík 718 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 186.7 mg
- Draslík 426.2 mg
- Vláknina 7447 mg
- Vitamín A 7447 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.4 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zahřejeme mléko s vývarem a 2 lžícemi česnekového másla. Výrazně ochutíme solí a muškátovým oříškem. Vmícháme krupici. Přidáme vejce a žloutek a za stálého míchání uvaříme kaši. Vymažeme plech na pečení a kaši na něj rozetřeme v asi 2 cm vysoké vrstvě.
-
2
Na polovině másla osmažíme šalotku a česnek. Houby očistíme a nakrájíme nadrobno. Přidáme k šalotce a dusíme 3 minuty. Vmícháme zbývající máslo, tymián a zakysanou smetanu a okořeníme solí a pepřem.
-
3
Vychladlou polentu nakrájíme na obdélníčky a na grilu v troubě opékáme 3-4 minuty na každé straně dohněda. Zbývající česnekové máslo nakrájíme na plátky a rozdělíme na polentu. Houbovou směs podáváme zvlášť.