Omáčka z gorgonzoly k flanu z cukety
Suroviny
- 500 g Cuketa
- 20 g Máslo čerstvé
- 10 g Šalotka
- 5 g Citronová kůra
- 60 g Zakysaná smetana
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 3 g Muškátový oříšek
- 250 g Smetana 12% (konzumní)
- 100 g Sýr Gorgonzola
- 150 ml Vývar zeleninový
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 395 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 24 g
- Sodík 1111 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 372.2 mg
- Draslík 486.5 mg
- Vláknina 4467 mg
- Vitamín A 4467 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 69.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cukety omyjeme a osušíme. Škrabkou odřízneme z každého plodu čtyři dlouhé proužky slupky. Vymastíme čtyři formičky o průměru 9-10 cm a do každé vložíme křížem přes sebe jeden žlutý a jeden zelený proužek. Zeleninu nakrájíme nadrobno.
-
2
Na másle osmažíme nasekanou šalotku a česnek. Přidáme cukety, vývar a citronovou kůru a vše uvaříme doměkka. Zeleninu slijeme a necháme důkladně okapat. Citronovou kůru odstraníme. Vývar zahřejeme a přidáme do něj vejce, žloutky a zakysanou smetanu. Cukety rozmixujeme nahrubo a rovněž přidáme do vývaru. Osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem. Troubu předehřejeme na 200 °C. Zeleninovou hmotou naplníme formičky, na ně položíme proužky slupky a zakryjeme alobalem. Flan vaříme v troubě ve vodní lázni 25-30 minut. Zahřejeme smetanu a pomalu v ní rozpustíme gorgonzolu. Podle chuti okořeníme. Okraj formiček uvolníme nožem, flan vyklopíme na talíř a přelijeme omáčkou.