Omáčka z gorgonzoly k flanu z cukety

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Cuketa
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 10 g Šalotka
  • 5 g Citronová kůra
  • 60 g Zakysaná smetana
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 3 g Muškátový oříšek
  • 250 g Smetana 12% (konzumní)
  • 100 g Sýr Gorgonzola
  • 150 ml Vývar zeleninový
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 395 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 1111 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 372.2 mg
  • Draslík 486.5 mg
  • Vláknina 4467 mg
  • Vitamín A 4467 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 27 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 69.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cukety omyjeme a osušíme. Škrabkou odřízneme z každého plodu čtyři dlouhé proužky slupky. Vymastíme čtyři formičky o průměru 9-10 cm a do každé vložíme křížem přes sebe jeden žlutý a jeden zelený proužek. Zeleninu nakrájíme nadrobno.

  • 2

    Na másle osmažíme nasekanou šalotku a česnek. Přidáme cukety, vývar a citronovou kůru a vše uvaříme doměkka. Zeleninu slijeme a necháme důkladně okapat. Citronovou kůru odstraníme. Vývar zahřejeme a přidáme do něj vejce, žloutky a zakysanou smetanu. Cukety rozmixujeme nahrubo a rovněž přidáme do vývaru. Osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem. Troubu předehřejeme na 200 °C. Zeleninovou hmotou naplníme formičky, na ně položíme proužky slupky a zakryjeme alobalem. Flan vaříme v troubě ve vodní lázni 25-30 minut. Zahřejeme smetanu a pomalu v ní rozpustíme gorgonzolu. Podle chuti okořeníme. Okraj formiček uvolníme nožem, flan vyklopíme na talíř a přelijeme omáčkou.

Komentáře k receptu