Kari omáčka s fenyklem
Suroviny
- 10 g Máslo čerstvé
- 10 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Rajčata
- 150 g Smetana 12% (konzumní)
- 5 g Sůl
- 5 g Kari koření
- 20 g Pažitka
- 125 g Zakysaná smetana
- 500 g Fenykl sladký - hlíza
- 10 g Bujón bylinkový
- 5 g Pepř bílý
- 20 ml Ocet vinný
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 199 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 15 g
- Sodík 537 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 126.6 mg
- Draslík 785.1 mg
- Vláknina 9426 mg
- Vitamín A 9426 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.8 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 41.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Fenykl nakrájený na plátky zalijeme osolenou vodou, přidáme máslo a rozdrobenou zeleninovou bujon a vaříme 8 minut. Potom slijeme a necháme dobře okapat. Vývar uschováme. Pekáček vymažeme zbývajícím máslem a rozložíme do ní plátky fenyklu. Plátky rajčat rozložíme na fenykl.
-
2
Osolíme a opepříme. Troubu předehřejeme na 200 °C. Asi 100 ml vývaru z fenyklu smícháme se zakysanou smetanou, smetanou a moukou. Necháme jednou vzkypět. Vmícháme žloutek a omáčku dochutíme solí, pepřem, kari, octem a cukrem. Přelijeme přes zeleninu a v horké troubě zapékáme asi 15 minut. Před podáváním posypeme pažitkou a jemnou fenyklovou natí.
-
3
Podáváme s bramborovou kaší nebo s rýží.