Křenová omáčka s černým kořenem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 5 g Sůl
  • 5 g Bujón bylinkový
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 250 g Červená řepa
  • 50 g Křen
  • 200 g Zakysaná smetana
  • 10 g Worcester (worcesterská omáčka)
  • 5 g Cukr krupice
  • 40 ml Citronová šťáva
  • 1 kg Černý kořen
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 345 kcal
  • Sacharidy 58 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 656 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 58 g
  • Cholesterol 25.7 mg
  • Draslík 1328.8 mg
  • Vláknina 21559.2 mg
  • Vitamín A 21559.2 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 46.1 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Černý kořen očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou, oloupeme a okamžitě polijeme citronovou šťávou, aby nezměnil barvu. Vložíme jej do hrnce a přilijeme tolik vody, aby byla zelenina ponořená. Přidáme citronovou šťávu, rozdrobenou zeleninovou kostku, sůl a pepř. Vaříme 12-15 minut, slijeme a trochu vývaru si odložíme stranou. Zeleninu uchováme v teple. Červenou řepu omyjeme a v dostatečné množství vody vaříme 50-60 minut doměkka. Oloupeme, nakrájíme nadrobno, jemně rozmačkáme. Přidáme kyselou smetanu, zahřejeme, vmícháme křen, podle potřeby rozředíme vývarem. Dochutíme solí, pepřem, worcesterskou omáčkou a cukrem.

  • 2

    Vhodnou přílohou jsou malé opékané brambory s kmínem.

Komentáře k receptu