Křenová omáčka s černým kořenem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 345 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 10 g
- Sodík 656 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 25.7 mg
- Draslík 1328.8 mg
- Vláknina 21559.2 mg
- Vitamín A 21559.2 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 46.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Černý kořen očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou, oloupeme a okamžitě polijeme citronovou šťávou, aby nezměnil barvu. Vložíme jej do hrnce a přilijeme tolik vody, aby byla zelenina ponořená. Přidáme citronovou šťávu, rozdrobenou zeleninovou kostku, sůl a pepř. Vaříme 12-15 minut, slijeme a trochu vývaru si odložíme stranou. Zeleninu uchováme v teple. Červenou řepu omyjeme a v dostatečné množství vody vaříme 50-60 minut doměkka. Oloupeme, nakrájíme nadrobno, jemně rozmačkáme. Přidáme kyselou smetanu, zahřejeme, vmícháme křen, podle potřeby rozředíme vývarem. Dochutíme solí, pepřem, worcesterskou omáčkou a cukrem.
-
2
Vhodnou přílohou jsou malé opékané brambory s kmínem.