Sýrová smetanová omáčka s lososem
Suroviny
- 100 g Cibule
- 40 g Máslo čerstvé
- 500 g Rajčata
- 100 g Smetana 12% (konzumní)
- 100 g Sýr Parmezán
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 40 g Petržel - nať
- 5 g Majoránka
- 10 g Česnek
- 60 g Strouhanka
- 100 g Zakysaná smetana
- 800 g Losos - filety
- 5 g Tymián čerstvý
- 30 ml Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 577 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 30 g
- Sodík 1154 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 155.9 mg
- Draslík 1195 mg
- Vláknina 7595 mg
- Vitamín A 7595 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 43.4 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 40.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rybu omyjeme, osušíme, rozdělíme na větší kusy. Přelijeme citronovou šťávou, posypeme solí a pepřem. Rajčata omyjeme, vykrojíme stopku a nakrájíme je na silné plátky. Cibuli nakrájíme na kroužky, česnek jemně nasekáme. Troubu předehřejeme na 200 °C. Zapékací mísu vymažeme silnou vrstvou másla a rozložíme do ní plátky rajčat, cibuli, česnek a bylinky. Osolíme a opepříme. Další vrstvu tvoří rybí maso. Strouhanku smícháme s polovinou sýra, solí a pepřem. Hmotu rozetřeme na rybu. Zbývající sýr rozpustíme v ohřáté zakysané a sladké smetaně, rovněž osolíme a opepříme. Omáčkou přelijeme rybu a v horké troubě zapékáme 15-20 minut.
-
2
Nejlepší přílohou je míchaný salát s bylinkovou zálivkou.