Křehký koláč s meruňkami
Suroviny
- 175 g Máslo čerstvé
- 750 g Meruňky
- 375 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Cukr krupice
- 250 g Reveň (Rebarbora)
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1.5 dl Zakysaná smetana
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 3 polévková lžíce Pistácie
- 6 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1114 kcal
- Sacharidy 130 g
- Tuky 58 g
- Sodík 155 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 61 g
- Cholesterol 256 mg
- Draslík 897.8 mg
- Vláknina 18013.8 mg
- Vitamín A 18013.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.8 mg
- Vitamín E 4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 51.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na koláč si nejdříve připravíme křehké těsto. V míse smícháme hladkou mouku, tuhé máslo, špetku soli s 5-6 lžícemi vody. Mouku s přísadami promícháme a pomocí rukou těsto propracujeme tak, aby bylo hladké a vláčné. Pak ho zabalíme do fólie a dáme do chladničky přes noc.
-
2
Druhý den si na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta si na vále vyválíme placku asi 5 mm silnou. Lze ho také vyválet jednodušeji v průhledné potravinářské fólií, těsto se pak nedrobí a práce jde snadněji. (Nepotřebujeme tak ani další mouku, která bývá příčinou drobení těsta.) Plackou vyložíme olejem vymazanou rozevírací formu, těsto propícháme na několika místech vidličkou a dáme do předehřáté trouby na 5-10 minut zapéct bez náplně. Tímto předpečením zabráníme provlhčení těsta. Po vyjmutí těsto potřeme olejem a vysypeme pistáciemi. Druhý díl vyválíme na placku tak velkou, jako je průměr formy a použijeme ho později jako víko.
-
3
Meruňky omyjeme, vypeckujeme a pokrájíme na čtvrtky. Omytou rebarboru oloupeme a nakrájíme na kostky 2-3 cm velké. Vajíčka si vyšleháme a smícháme je se smetanou, medem, cukrem, vanilkovým cukrem. Naplníme formu meruňkami a rebarborou a zalijeme je smetanovou směsí. Pak ovoce pokryjeme těstovým víkem. Okraje spodního těsta potřeme bílkem a okraj víka přitlačíme a celý povrch propícháme vidličkou a potřeme žloutkem.
-
4
Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme na 45 minut dozlatova.
-
5
Upečený koláč necháme vychladnout, potom otevřeme boční stranu formy a odstraníme ji. Koláč nakrájíme na porce a podáváme.