Šalotková omáčka s tousty
Suroviny
- 200 g Šalotka
- 40 g Máslo čerstvé
- 10 g Cukr krupice
- 5 g Pepř černý mletý
- 5 g Sůl
- 5 g Tymián čerstvý
- 50 g Zakysaná smetana
- 20 g Majonéza
- 5 g Hořčice Dijonská
- 60 g Rajčata
- 600 g Hovězí roštěnka níz. peč.
- 8 krajíc Chléb toastový
- 300 ml Vývar z hovězích kostí
- 20 ml Martell cognac
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 577 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 40 g
- Sodík 879 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 107.7 mg
- Draslík 1018.2 mg
- Vláknina 1560.5 mg
- Vitamín A 1560.5 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Šalotky rozpůlíme a nakrájíme na špalíčky. Na 1 lžíci másla dusíme cibulku, až zesklovatí, a poté ji posypeme špetkou cukru. Vmícháme koňak a přilijeme telecí vývar. Necháme zvolna vařit, dokud se tekutina zcela nevyvaří. Osolíme, opepříme a ochutíme tymiánem. Zakysanou smetanu důkladně promícháme s majonézou a hořčicí a okořeníme solí a pepřem. Rajčata nakrájíme na tenké plátky.
-
2
Hovězí filé osolíme a opepříme a na zbylém másle opékáme asi 2 minuty z každé strany.
-
3
Čtyři plátky opečeného toastového chleba potřeme omáčkou, obložíme rajčaty, šalotkou a masem a zakryjeme druhým plátkem chleba.