Mokka terina
Suroviny
- 150 g Cukr krupice
- 120 g Piškoty cukrářské
- 100 g Višně kandované
- 100 g Čokoládové kousky
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vanilkový lusk
- 6 plátek Želatina
- 0.75 dl Mléko polotučné
- 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 dl Voda pitná
- 0.5 dl Likér Kahlua
- 0.5 dl Likér Kahlua
- 2 polévková lžíce Káva Espresso
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 559 kcal
- Sacharidy 72 g
- Tuky 26 g
- Sodík 163 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 70 g
- Cholesterol 187.9 mg
- Draslík 28.3 mg
- Vláknina 1214.8 mg
- Vitamín A 1214.8 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vanilkový lusk nakrojíme a vyškrabeme dřeň, kterou dáme do mléka.
-
2
Mléko s luskem, dření a kávou espressem svaříme, odstavíme z plotny a zakryjeme pokličkou na 10 minut.
-
3
Do mísy dáme žloutky s cukrem a šlehačem vyšleháme žloutkový krém, do kterého při šlehání postupně přiléváme kávový likér.
-
4
Z mléka odstraníme vanilkový lusk a pomalu ho přimícháme do krému. Mísu s krémem a mlékem vložíme do horké vodní lázně a šleháme do zhoustnutí.
-
5
Želatinu dáme do 2 dl studené vody nabobtnat na 5 minut. Nabobtnalou želatinu vymačkáme a v horkém krému ji rozpustíme. Pak krém odstavíme z horké lázně.
-
6
Formu na terinu vyložíme potravinářskou fólií. Na dno položíme sedm cukrářských piškotů (rovnou stranou naspod), které pokapeme kávovým likérem.
-
7
Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku a lehce ji vmícháme do krému. Nakonec do krému zamícháme čokoládová kávová zrna, kandované višně a pak krémem naplníme formu. Na povrch položíme zbylých sedm piškotů, které též pokapeme kávovým likérem. Formu zakryjeme fólií a necháme v chladničce minimálně 4 hodiny.
-
8
Vychladlou mocca terinu opatrně vyklopíme, nakrájíme porce a podáváme.