Aspik s ovocem a šampaňským vínem
Suroviny
- 200 g Grapefruity
- 100 g Jahody zahradní
- 300 g Maliny
- 50 g Maliny
- 140 g Cukr krupice
- 300 g Rybíz černý
- 100 g Rybíz červený
- 1 kávová lžička Cukr skořicový
- 9 plátek Želatina bílá plátky
- 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 3.5 dl Víno šumivé (sekt)
- 7 dl Voda pitná
- 4 dl Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 673 kcal
- Sacharidy 89 g
- Tuky 27 g
- Sodík 22 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 80 g
- Cholesterol 82.5 mg
- Draslík 673.6 mg
- Vláknina 17047.5 mg
- Vitamín A 17047.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 245.2 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1096 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté ovoce: maliny, černý rybíz, červený rybíz, jahody a oloupané plátky grapefruitu dáme do vody s cukrem a krátce 2-4 minuty povaříme. Ovoce vyjmeme a rozdělíme do pohárů.
-
2
Želatinu namočíme do studené vody nabobtnat na 5 minut, pak ji vymačkáme a rozpustíme ve 4 dl ovocné teplé šťávy, přilijeme k ní šampaňské víno a ochutíme citronovou šťávou. Tímto aspikovým sirupem zalijeme ovoce v poháru a dáme do chladničky přes noc zatuhnout.
-
3
Druhý den vyšleháme smetanu na šlehačku a ozdobně ji nastříkáme na poháry, šlehačku posypeme skořicovým cukrem a ozdobíme ovocem.
-
4