Terina s Rokfórem
Suroviny
- 230 g Sýr Niva (Rokfór)
- 200 g Tvaroh měkký - nízkotučný
- 200 g Hroznové víno
- 50 g Ořechy vlašské
- 1 kávová lžička Kopr čerstvý
- 1 ks Rajčata
- 1 ks Šalotka
- 1 ks Okurka salátová
- 4 plátek Želatina
- 0.5 dl Voda pitná
- 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Olej sezamový
- 4 polévková lžíce Sezam - semena
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 740 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 42 g
- Sodík 981 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 130.6 mg
- Draslík 770.1 mg
- Vláknina 6932.5 mg
- Vitamín A 6932.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ze sýru Rokfór oddělíme bílé a zelenomodré části zvlášť. Bílou část sýru rozmixujeme s tvarohem a 3 lžícemi smetany.
-
2
Plátky želatiny dáme nabobtnat do trochy studené vody, po 5 minutách vodu přihřejeme a želatinu rozpustíme a přimícháme k rozmixovanému sýrovému krému. Zbývající smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku, kterou pomalu vmícháme do krému.
-
3
Nádobu na terinu vyložíme potravinářskou fólií a naplníme ji polovinou sýrového krému.
-
4
Větší rajče spaříme (30 sekund), oloupeme, zbavíme semínek, pokrájíme nadrobno a odložíme do misky. Oloupanou cibuli šalotku pokrájíme na drobné kostičky. Kopr omyjeme a drobně pokrájíme a spolu s modrozelenou sýrovou plísní a cibulí přidáme k rajčeti. Opepříme, vše promícháme a směs položíme na obdélník fólie. Na ni dáme rajčatovou směs a pomocí fólie utvoříme ze směsi váleček, který opatrně vyklopíme s pomocí fólie doprostřed na krém a zakryjeme ho druhou polovinou krému. Uhladíme, zakryjeme fólií a dáme do chladničky na 3-5 hodin ztuhnout.
-
5
V pánvi nasucho opražíme sezamová semínka.
-
6
Ztuhnutou terinu opatrně vyklopíme, potřeme olejem a obalíme ji v sezamových semínkách.
-
7
Rokfórovou terinu nakrájíme na plátky. Podáváme ji s čerstvým hroznovým vínem, vlašskými ořechy a plátky čerstvé salátové okurky.