Těstoviny v omáčce z dýně
Suroviny
- 120 g Šalotka
- 800 g Dýně
- 350 g Těstoviny Fusilli
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 6 polévková lžíce Sýr Parmezán
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 781 kcal
- Sacharidy 86 g
- Tuky 40 g
- Sodík 400 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 85 g
- Cholesterol 91.2 mg
- Draslík 814.3 mg
- Vláknina 8014 mg
- Vitamín A 8014 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.1 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve velkém rendlíku na másle při nízké teplotě, pod pokličkou, zhruba 30 minut dusíme drobně pokrájenou šalotku se špetkou soli. Poté přidáme dýni, kterou jsme oloupali, zbavili semen a nakrájeli na drobné kostky. Smícháme s cibulí, okořeníme ustrouhaným muškátovým oříškem a pod poklicí na mírném plameni dusíme dalších 45 minut.
-
2
V mezičase v osolené vodě uvaříme těstoviny na skus, scedíme je a vrátíme zpět do hrnce. Asi 150 ml vody z těstovin si dáme stranou.
-
3
Když dýně změkne, vmícháme smetanu, posekanou petrželovou nať a 4 lžíce strouhaného parmezánu. Směs osolíme a opepříme podle chuti. Pokud se nám omáčka zdá příliš hustá, zředíme ji vodou z těstovin. Hotovou omáčku vlijeme do hrnce na těstoviny a asi 1 minutu za stálého míchání zahříváme. Ihned podáváme posypané zbylým strouhaným parmezánem.