Siven v ženevské omáčce
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
- 800 g Siven
- 3 ks Cibule
- 2 ks Citrony
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 hrst Petržel - nať
- 1 hrst Pažitka
- 1 hrst Tymián čerstvý
- 0.3 l Víno bílé
- 0.2 l Voda pitná
- 0.2 l Smetana na vaření
- 0.2 l Smetana 12% (konzumní)
- 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 888 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 53 g
- Sodík 179 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 295.1 mg
- Draslík 318.4 mg
- Vláknina 8998 mg
- Vitamín A 8998 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 57.7 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 84.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na rozehřátém másle podusíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme všechny bylinky (petrželka, pažitka, tymián, rozmarýn, estragon) a společně podusíme.
-
2
Na bylinkový základ položíme očištěné vykuchané ryby, zevnitř vykapané citronem, osolíme, opepříme a zalijeme vodou s vínem.
-
3
Poté ještě zakapeme trochou citronové šťávy a pod poklicí dusíme v předehřáté troubě asi 15 minut (na 150 °C).
-
4
Ryby ze šťávy vyjmeme, urovnáme na ohřátou mísu a ozdobíme čtvrtkou citronu. Z mouky, másla a šťávy z ryb umícháme hladkou světlou jíšku, přilijeme smetanu a víno - a osolíme a opepříme.
-
5
Omáčku uvedeme do varu, ihned ji sejmeme z ohně a vmícháme žloutky. Ještě prohřejeme (ale již nevaříme) a ryby omáčkou přelijeme.