Smetanovo-zeleninová paštika
Suroviny
- 100 g Cibule
- 150 g Sýr Niva (Rokfór)
- 200 g Cuketa
- 250 g Paprika červená
- 250 g Paprika oranžová
- 100 g Mrkev kořen
- 400 g Špenát listový čerstvý
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Česnek
- 13 plátek Želatina
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 643 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 42 g
- Sodík 910 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 128.6 mg
- Draslík 961.6 mg
- Vláknina 13065 mg
- Vitamín A 13065 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 119.1 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté neloupané cukety pokrájíme na tenké plátky, které v pánvi na rozehřátém másle podusíme pod pokličkou přibližně 5 minut, pak je z másla vyjmeme a odložíme na talíř.
-
2
Omyté papriky rozpůlíme, odstraníme jádřince. Do pánve s máslem přilijeme olej, který rozpálíme a papriky z každé strany opečeme, až zčernají a mají puchýře. Potom je sloupneme a dužinu rozmixujeme se 2 dl smetany, solí, pepřem a směs odložíme do mísy.
-
3
5 plátků želatiny dáme nabobtnat a následně je přimícháme do poloviny rozmixované paprikové směsi, kterou odložíme zvlášť.
-
4
Paštikovou formu vyložíme potravinářskou fólií a pak ji celou vyložíme plátky cukety tak, aby přečnívaly přes okraj formy. Na dno nalijeme paprikovou hmotu a dáme chladit na 15-20 minut.
-
5
Očištěnou a omytou mrkev nakrájíme na tenké plátky, které povaříme v osolené vodě, scedíme a odložíme.
-
6
Dáme nabobtnat 3 plátky želatiny. Listový mražený špenát pokrájíme, podusíme na másle spolu s pokrájenou natí jarní cibulky, ochutíme solí, pepřem, rozetřeným česnekem a odstavíme. Do horkého špenátu s cibulkou zamícháme vymačkanou želatinu a když se rozpustí, přimícháme 1 dl vyšlehané smetany (šlehačky).
-
7
Plátky mrkve (polovinu) položíme na ztuhlou paprikovou směs, na ni dáme podušený špenát s cibulkou a zase poklademe plátky mrkve. Dáme chladit na 20 minut.
-
8
Zbývající plátky želatiny dáme nabobtnat na 5 minut do vody, pak je vymačkáme a rozpustíme v druhé polovině paprikové směsi.
-
9
Po 20 minutách na položenou mrkev položíme vrstvu nastrouhaného modrého plísňového sýra, na něj rozlijeme druhou polovinu paprikové směsi, přikryjeme plátky cukety, zakryjeme fólií a dáme přes noc do chladničky.
-
10
Druhý den paštiku vyklopíme, nakrájíme na plátky a podáváme.