Zeleninový aspik s ovčím sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Brokolice
  • 200 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
  • 100 g Mrkev kořen
  • 100 g Květák
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 6 plátek Želatina
  • 3.75 dl Voda pitná
  • 1.25 dl Zakysaná smetana
  • 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 495 kcal
  • Sacharidy 8 g
  • Tuky 44 g
  • Sodík 338 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 85 mg
  • Draslík 202.8 mg
  • Vláknina 4003.8 mg
  • Vitamín A 4003.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 34.6 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Květák, brokolici a mrkev očistíme, omyjeme a pokrájíme. Každou

  • 2

    zeleninu uvaříme doměkka, zvlášť ve 125 ml osolené vody.

  • 3

    Uvařenou zeleninu, (každou zvlášť) i s vývarem rozmixujeme a opepříme.

  • 4

    Dáme do studené vody nabobtnat želatinu, rozdělíme ji na 3 díly a každý díl vymačkané želatiny rozpustíme v zeleninovém pyré.

  • 5

    Vyšleháme smetanu na tuhou šlehačku, smícháme ji se zakysanou smetanou a rozdělíme na 3 díly a do každého pyré přimícháme díl smetanové směsi.

  • 6

    Ovčí sýr rozdělíme na 2 díly.

  • 7

    Formu na terinu vyložíme potravinářskou fólií. Nejdříve navrstvíme květákové pyré, posypeme nastrouhaným ovčím sýrem a necháme 10 minut v mrazničce, pak navrstvíme brokolicové pyré, opět posypeme sýrem a též odložíme na 10 minut do mrazničky. Nakonec dáme vrstvu pyré z mrkve a zakryjeme fólií.

  • 8

    Aspik chladíme 10 hodin, pak ho vyklopíme, nakrájíme a podáváme s čerstvou zeleninou.

Komentáře k receptu