Medailonky z ďasa na jarní zelenině
Suroviny
- 600 g Mořský ďas
- 150 g Víno portské
- 240 g Tymián čerstvý
- 100 g Máslo čerstvé
- 50 g Zakysaná smetana
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 120 ml Olej olivový
- 50 ml Víno bílé
- 150 ml Vývar rybí
- 6 ks Šalotka
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Pórek
- 1 ks Fenykl sladký - hlíza
- 1 špetka Šafrán
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1031 kcal
- Sacharidy 80 g
- Tuky 61 g
- Sodík 710 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 77 g
- Cholesterol 259 mg
- Draslík 2322 mg
- Vláknina 25271 mg
- Vitamín A 25271 mg
- Vitamín B6 1.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 131.1 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 44.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V pánvi zahřejeme lžíci olivového oleje a zesklovatíme nadrobno nakrájenou šalotku. Podlijeme portským vínem a při střední teplotě necháme tekutinu odpařit. Do mísy dáme lístky tymiánu, změklé máslo, žloutky, přidáme směs z pánve a vše velmi dobře promícháme. Z papíru na pečení odstřihneme dlouhý pás, rozetřeme na něj v dlouhém pruhu portské máslo, zavineme a necháme 2 hodiny v chladničce ztuhnout.
-
2
V pánví zahřejeme olivový olej (část si ponecháme na později), přidáme na tenké kroužky nakrájený pórek, na proužky nakrájenou mrkev a fenykl. Vše osmažíme. Přidáme špetku šafránu, podlijeme bílým vínem a provaříme. Podlijeme vývarem, osolíme a opepříme, vaříme pod pokličkou při střední teplotě asi 6-8 minut, aby byla zelenina ještě pevná. Zjemníme přidáním zakysané smetany, promícháme a dochutíme.
-
3
V pánvi zahřejeme 2 lžíce olivového oleje. Naporcujeme filety na 4 díly a v horkém oleji z obou stran osolené a opepřené maso opečeme. Vložíme do trouby předehřáté na 150 °C a pečeme asi 8 minut. Poté filety poklademe na kolečka nakrájeným máslem a další 2 minuty dopékáme. Zeleninu rozdělíme na talíře, poklademe porcí ryby a ihned podáváme.