Medailonky z ďasa na jarní zelenině

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Mořský ďas
  • 150 g Víno portské
  • 240 g Tymián čerstvý
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 50 g Zakysaná smetana
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 120 ml Olej olivový
  • 50 ml Víno bílé
  • 150 ml Vývar rybí
  • 6 ks Šalotka
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Pórek
  • 1 ks Fenykl sladký - hlíza
  • 1 špetka Šafrán
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1031 kcal
  • Sacharidy 80 g
  • Tuky 61 g
  • Sodík 710 mg
  • Bílkoviny 37 g
  • Uhlovodany 77 g
  • Cholesterol 259 mg
  • Draslík 2322 mg
  • Vláknina 25271 mg
  • Vitamín A 25271 mg
  • Vitamín B6 1.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 131.1 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 44.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V pánvi zahřejeme lžíci olivového oleje a zesklovatíme nadrobno nakrájenou šalotku. Podlijeme portským vínem a při střední teplotě necháme tekutinu odpařit. Do mísy dáme lístky tymiánu, změklé máslo, žloutky, přidáme směs z pánve a vše velmi dobře promícháme. Z papíru na pečení odstřihneme dlouhý pás, rozetřeme na něj v dlouhém pruhu portské máslo, zavineme a necháme 2 hodiny v chladničce ztuhnout.

  • 2

    V pánví zahřejeme olivový olej (část si ponecháme na později), přidáme na tenké kroužky nakrájený pórek, na proužky nakrájenou mrkev a fenykl. Vše osmažíme. Přidáme špetku šafránu, podlijeme bílým vínem a provaříme. Podlijeme vývarem, osolíme a opepříme, vaříme pod pokličkou při střední teplotě asi 6-8 minut, aby byla zelenina ještě pevná. Zjemníme přidáním zakysané smetany, promícháme a dochutíme.

  • 3

    V pánvi zahřejeme 2 lžíce olivového oleje. Naporcujeme filety na 4 díly a v horkém oleji z obou stran osolené a opepřené maso opečeme. Vložíme do trouby předehřáté na 150 °C a pečeme asi 8 minut. Poté filety poklademe na kolečka nakrájeným máslem a další 2 minuty dopékáme. Zeleninu rozdělíme na talíře, poklademe porcí ryby a ihned podáváme.

Komentáře k receptu