Hovězí pečeně po rýnsku
Suroviny
- 1000 g Hovězí kýta
- 60 g Sádlo škvařené
- 50 g Perník
- 40 g Hrozinky
- 1 g Sůl
- 1 g Cukr krupice
- 250 ml Ocet kvasný lihový
- 250 ml Voda pitná
- 250 ml Hovězí vývar základní
- 80 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 kávová lžička Hořčičné semínko
- 1 ks Bobkový list
- 5 ks Pepř černý celý
- 7 ks Cibule
- 2 polévková lžíce Víno červené
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 661 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 36 g
- Sodík 293 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 121 mg
- Draslík 1219.4 mg
- Vláknina 22293.2 mg
- Vitamín A 22293.2 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí maso dáme do velkého hrnce. Poté ho zalijeme směsí vody a octa. Jakmile je maso ponořené, přidáme k němu bobkový list, pepř, hořčičné semínko a nasekanou cibuli. Hrnec s masem a nálevem dáme do ledničky a v ledničce necháme 3 dny. Maso občas zkontrolujeme a obrátíme.
-
2
Po třech dnech maso vyjmeme z nálevu. Osušené maso na sádle orestujeme ze všech stran. Orestované maso podlijeme hovězím vývarem, červeným vínem a 100 ml nálevu. Poté maso přikryjeme poklicí a dusíme asi 1 hodinu. Po 1 hodině do vzniklé tekutiny přisypeme nastrouhaný perník a přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut. Poté maso vyjmeme. K omáčce přimícháme směs ze smetany a mouky, přivedeme k varu. Vše povaříme 5 minut. Nakonec omáčku promícháme s hrozinkami. Dle chuti přidáme cukr a sůl. Do hotové omáčky vložíme na plátky rozkrájené maso a ještě krátce prohřejeme.
-
3
Tento pokrm podáváme s bramborovými knedlíky a jablečným kompotem.