Báječný čokoládový dort
Suroviny
- 225 g Cukr moučkový
- 115 g Máslo čerstvé
- 55 g Kakao - prášek
- 225 g Čokoláda na vaření
- 115 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2 kávová lžička Tresť vanilková
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 6 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 846 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 52 g
- Sodík 167 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 66 g
- Cholesterol 499.3 mg
- Draslík 300.8 mg
- Vláknina 12065.8 mg
- Vitamín A 12065.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 180 °C.
-
2
Tři menší dortové formy vyložíme pečicím papírem, vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
-
3
Do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem, solí a kakaem.
-
4
V rendlíku rozpustíme máslo a sebereme z něj pěnu.
-
5
Ve vodní lázni mixujeme asi deset minut vejce s cukrem a vanilkou do husté pěny. Poté přimícháme mouku a rozpuštěné máslo.
-
6
Hotové těsto vlijeme rovnoměrně do připravených forem a pečeme zhruba půl hodiny, až se těsto odděluje od stěn formy.
-
7
Upečené korpusy necháme asi pět minut chladnout ve formách, poté vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
-
8
K přípravě krému rozpustíme ve vodní lázni čokoládu a odstavíme. Poté vmícháme změklé máslo a žloutky.
-
9
Smetanu vyšleháme do pevné pěny.
-
10
Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, postupně přidáme cukr a znovu vyšleháme.
-
11
Ušlehanou šlehačku vmícháme do čokolády a opatrně "zabalíme" sníh z bílků. Krém necháme v chladničce alespoň půl hodiny vychladit.
-
12
Krémem spojíme korpusy a potřeme celý dort.