Báječný čokoládový dort

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 225 g Cukr moučkový
  • 115 g Máslo čerstvé
  • 55 g Kakao - prášek
  • 225 g Čokoláda na vaření
  • 115 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 2 kávová lžička Tresť vanilková
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 ks Vaječný bílek slepičí
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 846 kcal
  • Sacharidy 82 g
  • Tuky 52 g
  • Sodík 167 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 66 g
  • Cholesterol 499.3 mg
  • Draslík 300.8 mg
  • Vláknina 12065.8 mg
  • Vitamín A 12065.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 180 °C.

  • 2

    Tři menší dortové formy vyložíme pečicím papírem, vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

  • 3

    Do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem, solí a kakaem.

  • 4

    V rendlíku rozpustíme máslo a sebereme z něj pěnu.

  • 5

    Ve vodní lázni mixujeme asi deset minut vejce s cukrem a vanilkou do husté pěny. Poté přimícháme mouku a rozpuštěné máslo.

  • 6

    Hotové těsto vlijeme rovnoměrně do připravených forem a pečeme zhruba půl hodiny, až se těsto odděluje od stěn formy.

  • 7

    Upečené korpusy necháme asi pět minut chladnout ve formách, poté vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.

  • 8

    K přípravě krému rozpustíme ve vodní lázni čokoládu a odstavíme. Poté vmícháme změklé máslo a žloutky.

  • 9

    Smetanu vyšleháme do pevné pěny.

  • 10

    Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, postupně přidáme cukr a znovu vyšleháme.

  • 11

    Ušlehanou šlehačku vmícháme do čokolády a opatrně "zabalíme" sníh z bílků. Krém necháme v chladničce alespoň půl hodiny vychladit.

  • 12

    Krémem spojíme korpusy a potřeme celý dort.

Komentáře k receptu