Sušenkový koláč
Suroviny
- 115 g Cukr krupice
- 225 g Sušenky BeBe světlé jemné
- 70 g Máslo čerstvé
- 80 g Čokoláda hořká
- 125 ml Voda pitná
- 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 1 polévková lžíce Želatina
- 4 polévková lžíce Sherry brandy
- 4 polévková lžíce Krém smetanový kakaový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 978 kcal
- Sacharidy 91 g
- Tuky 59 g
- Sodík 267 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 88 g
- Cholesterol 382.8 mg
- Draslík 186 mg
- Vláknina 6512.5 mg
- Vitamín A 6512.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 190 °C.
-
2
Sušenky rozválíme válečkem, vsypeme do mísy s polovinou krupicového cukru, zalijeme rozpuštěným máslem a řádně promícháme. Směs natlačíme do koláčové formy a v předehřáté troubě pečeme asi deset minut. Koláč necháme vychladnout.
-
3
V rendlíku rozpustíme ve vodní lázni želatinu s vodou, přidáme polovinu cukru, žloutky a za stálého míchání zahříváme, ale nevaříme, až směs zhoustne. Odstavíme a vmícháme brandy a kakaový krém. Směs vychladíme ve vodní lázni za občasného míchání. Hlídáme, aby nám krém příliš neztuhl.
-
4
V míse umixujeme do pěny bílky se špetkou soli, vmícháme moučkový cukr a po částech zamícháme do vychladlé směsi se žloutky.
-
5
Vyšleháme šlehačku a rovněž vmícháme do žloutkové směsi. Poté vlijeme do koláče ze sušenek a necháme v lednici vychladit asi tři hodiny. Před podáváním zdobíme čokoládovými hoblinkami.