Koláč s javorovým sirupem a ořechy
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1099 kcal
- Sacharidy 88 g
- Tuky 78 g
- Sodík 129 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 60 g
- Cholesterol 323.1 mg
- Draslík 321 mg
- Vláknina 6057.5 mg
- Vitamín A 6057.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 45.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Koláčovou formu vymažeme tukem.
-
2
V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté mouky, špetky soli a 55 g rozpuštěného másla. Přidáme rozšlehaný žloutek a vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a dáme ji ve fólii na 1/2 hodiny do chladničky.
-
3
Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, pokud v koláčové formě přesahuje přes okraj, těsto odkrojíme, vykrájíme z něj ozdobná srdíčka, kterými ozdobíme okraj koláče a formu s těstem dáme na 15 minut do chladničky. Poté těsto propícháme vidličkou, na dno položíme pergamenový papír a na něj fazole. V troubě předehřáté na 220°C pečeme asi 10 minut. Papír s fazolemi odstraníme a koláč pečeme ještě asi 6 minut.
-
4
V míse rozšleháme vejce s cukrem, 100 g změklého másla a javorovým sirupem. Našlehanou směs vlijeme do upečeného koláče, posypeme usekanými ořechy a při 190°C pečeme ještě asi 40 minut. Koláč necháme vychladnout a před podáváním zdobíme ušlehanou šlehačkou.