Kuřecí roláda s bylinkami a chřestem
Suroviny
- 500 g Chřest bílý
- 40 ml Citronová šťáva
- 50 ml Voda pitná
- 40 ml Olej stolní
- 100 ml Víno bílé
- 100 ml Bujón hovězí
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Cibule
- 1 ks Petržel - nať
- 1 ks Rozmarýn sušený
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 plátek Šalvěj sušená
- 1 kg Kuře
- 1 polévková lžíce Mouka bramborová
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 935 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 67 g
- Sodík 6244 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 249.1 mg
- Draslík 1001.6 mg
- Vláknina 7092.8 mg
- Vitamín A 7092.8 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěný chřest uvaříme v osolené vodě s citronovou šťávou a cukrem. Necháme ho odkapat a potom oddělíme hlavičky asi s 10 cm stonku, zbytky nakrájíme po 3 cm. Petržel, rozmarýn a 4 lístky šalvěje nasekáme na kousky. Kuře vykostíme, oddělíme krk a křídla, položíme na desku kůží dolů, osolíme, okořeníme bylinkami, pepřem a pokryjeme hlavičkami chřestu. Maso zabalíme do rolády a převážeme pevnou nití. Roládu pokapanou olejem pečeme v pekáči v předehřáté troubě na 220°C. Předtím ji ještě podlijeme 1/2 vína, okolo naskládáme kolečka cibule a zbytek chřestu. Vlijeme zbytek vína a pečeme asi 1 hodinu na 180°C.
-
2
Roládu poté necháme pod alobalem 10 minut ležet. Výpek s bujónem, smetanou, solí a pepřem povaříme, přidáme moučku v 50 ml vody a pokračujeme ve vaření. Roládu nakrájíme na plátky a podáváme ji s omáčkou a bylinkami.