Smetanové ryby v bramborách
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 890 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 44 g
- Sodík 721 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 53 g
- Cholesterol 192 mg
- Draslík 1593.4 mg
- Vláknina 13108.5 mg
- Vitamín A 13108.5 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 36.3 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 183.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupané a nakrájené brambory uvaříme do změknutí.
-
2
Než změknou brambory, připravíme pórek. Pórek nakrájený na kolečka zprudka orestujeme. Jakmile pórek zhnědne, můžeme zatím odstavit z plotýnky.
-
3
Nyní ve smetaně uvaříme obě ryby. Ryby ve smetaně vaříme na mírném plameni 10 minut. Jakmile jsou ryby hotové, vyndáme je ze smetany a necháme vychladit. Smetanu nevyléváme.
-
4
Zchladlé ryby vykostíme a odstraníme z nich kůži. Poté je natrháme na menší kousky.
-
5
Do rozpuštěného másla postupně rozmícháme mouku. Do vzniklé směsi přimícháváme také smetanu, ve které jsme uvařili ryby. Vše za stálého míchání vaříme tak dlouho, dokud nevznikne hustá a hladká omáčka. Tuto omáčku ochutíme citronovou kůrou, nasekanou petrželkou, solí a pepřem. Do omáčky ještě vmícháme uvařené kousky ryb. Nakonec vše vlijeme do žáruvzdorné misky o objemu 900 ml.
-
6
Přecezené brambory našťoucháme s pórkem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Ochucené šťouchané brambory rovnoměrně narovnáme na směs smetany mouky a ryb. Poté potřeme máslem a vložíme do předem vyhřáté trouby. Vše pečeme na 200°C 20 minut. Jakmile povrch brambor zezlátne, můžeme podávat.