Smetanové ryby v bramborách

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 280 g Brambory vařené
  • 250 g Losos obecný
  • 200 g Treska aljašská
  • 1 g Citronová kůra
  • 1 g Petržel - nať
  • 1 g Sůl
  • 25 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 2 ml Citronová šťáva
  • 300 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1 ks Pórek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 890 kcal
  • Sacharidy 69 g
  • Tuky 44 g
  • Sodík 721 mg
  • Bílkoviny 54 g
  • Uhlovodany 53 g
  • Cholesterol 192 mg
  • Draslík 1593.4 mg
  • Vláknina 13108.5 mg
  • Vitamín A 13108.5 mg
  • Vitamín B6 1.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 36.3 mg
  • Vitamín E 3.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 183.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupané a nakrájené brambory uvaříme do změknutí.

  • 2

    Než změknou brambory, připravíme pórek. Pórek nakrájený na kolečka zprudka orestujeme. Jakmile pórek zhnědne, můžeme zatím odstavit z plotýnky.

  • 3

    Nyní ve smetaně uvaříme obě ryby. Ryby ve smetaně vaříme na mírném plameni 10 minut. Jakmile jsou ryby hotové, vyndáme je ze smetany a necháme vychladit. Smetanu nevyléváme.

  • 4

    Zchladlé ryby vykostíme a odstraníme z nich kůži. Poté je natrháme na menší kousky.

  • 5

    Do rozpuštěného másla postupně rozmícháme mouku. Do vzniklé směsi přimícháváme také smetanu, ve které jsme uvařili ryby. Vše za stálého míchání vaříme tak dlouho, dokud nevznikne hustá a hladká omáčka. Tuto omáčku ochutíme citronovou kůrou, nasekanou petrželkou, solí a pepřem. Do omáčky ještě vmícháme uvařené kousky ryb. Nakonec vše vlijeme do žáruvzdorné misky o objemu 900 ml.

  • 6

    Přecezené brambory našťoucháme s pórkem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Ochucené šťouchané brambory rovnoměrně narovnáme na směs smetany mouky a ryb. Poté potřeme máslem a vložíme do předem vyhřáté trouby. Vše pečeme na 200°C 20 minut. Jakmile povrch brambor zezlátne, můžeme podávat.

Komentáře k receptu