Jablečná musaka
Suroviny
- 200 g Strouhanka
- 50 g Cukr krupice
- 20 g Máslo čerstvé
- 150 g Hrozinky
- 1000 g Jablka
- 150 g Ořechy vlašské
- 20 g Cukr krupice
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Citrony
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 l Mléko plnotučné
- 0.5 dl Olej slunečnicový
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 balení Cukr vanilka
- 2 balení Cukr skořicový
- 1 polévková lžíce Cukr skořicový
- 3 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 859 kcal
- Sacharidy 97 g
- Tuky 49 g
- Sodík 262 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 88 g
- Cholesterol 200.8 mg
- Draslík 566 mg
- Vláknina 14898.3 mg
- Vitamín A 14898.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.4 mg
- Vitamín E 4.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1040.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
K sladkému pokrmu,který budeme připravovat, si nejdříve přichystáme všechny ingredience.
-
2
Náplň připravíme tak, že dáme svařit 1 litr mléka. Do vroucího mléka přidáme 150 g nasekaných vlašských ořechů, 150 g omytých hrozinek a 1 vanilkový cukr. Promícháme a odstavíme.
-
3
V misce ve 2 dl smetany rozšleháme 1 žloutek s 20 g cukru. Tuto součást pokrmu dáme zatím stranou.
-
4
Omytá jablka rozkrojíme, vykrojíme jadřince a jablka pokrájíme na plátky, které si rozložíme na tác, pokapeme šťávou z jednoho citronu a posypeme 50g cukru a skořicovým cukrem ze dvou balíčků. Necháme pár minut odležet a mezitím rozšleháme 2 vajíčka, ve kterých plátky jablek namočíme. Poté jablečné plátky obalíme ve strouhance a usmažíme dorůžova z každé strany na rozpáleném oleji.
-
5
Usmažené plátky jablek si rozdělíme na dvě části. První část klademe na dno zapékací mísy, kterou jsme vymazali 20g másla, na jablka dáme připravenou ořechovou směs a na ni naklademe druhý díl jablek. Vše zalijeme připravenou smetanou se žloutkem a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200°C přibližně 25 minut dozlatova.
-
6
Upečenou musaku posypeme směsí moučkového cukru se skořicovým cukrem a podáváme.