Chlebíček s hrozinkami
Suroviny
- 220 g Hrozinky
- 115 g Máslo čerstvé
- 60 g Cukr krupice
- 800 g Mouka polohrubá
- 450 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Pomerančová kůra
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Tuk rostlinný
- 1 polévková lžíce Droždí sušené
- 1 polévková lžíce Rum
- 1 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 614 kcal
- Sacharidy 106 g
- Tuky 16 g
- Sodík 48 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 103 g
- Cholesterol 54.4 mg
- Draslík 336.2 mg
- Vláknina 10296.3 mg
- Vitamín A 10296.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.3 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dvě chlebíčkové formy vymažeme tukem.
-
2
V misce smícháme droždí se 125 ml vlahého mléka a necháme odstát. Hrozinky (může být polovina sultánek) polijeme rumem, vmícháme strouhaný muškátový oříšek, nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče a necháme vsáknout. Máslo necháme rozpustit.
-
3
Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbylé mléko, droždí, cukr, vejce rozšlehané se šlehačkou, polovinu rozpuštěného másla a vše řádně promícháme. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka a na teplém místě necháme v míse zhruba dvě hodiny kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, z nichž každou vyválíme na pruh takové šíře, jako je délka pečicí formy. Pruhy potřeme zbylým rozpuštěným máslem, posypeme hrozinkovou směsí a srolujeme. Poté těsto vložíme do forem a necháme na teplém místě dokynout.
-
4
Pečeme asi patnáct minut v troubě předehřáté na 220°C, teplotu poté snížíme na 180°C a pečeme dalších třicet minut dozlatova. Na mřížce necháme pečivo vychladnout.