Chlebíček s hrozinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 220 g Hrozinky
  • 115 g Máslo čerstvé
  • 60 g Cukr krupice
  • 800 g Mouka polohrubá
  • 450 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Pomerančová kůra
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Tuk rostlinný
  • 1 polévková lžíce Droždí sušené
  • 1 polévková lžíce Rum
  • 1 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 614 kcal
  • Sacharidy 106 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 48 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 103 g
  • Cholesterol 54.4 mg
  • Draslík 336.2 mg
  • Vláknina 10296.3 mg
  • Vitamín A 10296.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.3 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dvě chlebíčkové formy vymažeme tukem.

  • 2

    V misce smícháme droždí se 125 ml vlahého mléka a necháme odstát. Hrozinky (může být polovina sultánek) polijeme rumem, vmícháme strouhaný muškátový oříšek, nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče a necháme vsáknout. Máslo necháme rozpustit.

  • 3

    Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbylé mléko, droždí, cukr, vejce rozšlehané se šlehačkou, polovinu rozpuštěného másla a vše řádně promícháme. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka a na teplém místě necháme v míse zhruba dvě hodiny kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, z nichž každou vyválíme na pruh takové šíře, jako je délka pečicí formy. Pruhy potřeme zbylým rozpuštěným máslem, posypeme hrozinkovou směsí a srolujeme. Poté těsto vložíme do forem a necháme na teplém místě dokynout.

  • 4

    Pečeme asi patnáct minut v troubě předehřáté na 220°C, teplotu poté snížíme na 180°C a pečeme dalších třicet minut dozlatova. Na mřížce necháme pečivo vychladnout.

Komentáře k receptu