Čokoládový dort s jahodami a oříšky
Suroviny
- 210 g Čokoláda hořká
- 500 g Jahody zahradní
- 225 g Máslo čerstvé
- 235 g Ořechy lískové
- 500 ml Smetana 12% (konzumní)
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 40 ml Olej rostlinný
- 40 ml Koňak vaječný
- 6 ks Vejce slepičí
- 2 šálek Cukr moučkový
- 2 polévková lžíce Marantový škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 785 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 62 g
- Sodík 55 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 223.4 mg
- Draslík 401 mg
- Vláknina 29648.6 mg
- Vitamín A 29648.6 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.9 mg
- Vitamín E 4.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 78.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve smícháme 115 g strouhaných oříšků, škrob a přibližně polovinu cukru. Z bílků utvoříme sníh a opatrně do něj našleháme zbytek cukru. Obě směsi pak promícháme.
-
2
Sněhovou směs vložíme do zdobicího sáčku a vyznačíme jím na pečicím papíře okraje o hraně asi deset cm, pak vyplníme prostředek. Takové čtverce uděláme tři.
-
3
Pečeme je v troubě asi padesát minut při 120 stupních C.
-
4
Pak smícháme ještě máslo, 160 g rozpuštěné čokolády, cukr, smetanu, koňak a zbytek nastrouhaných oříšků. Směs šleháme do zhoustnutí, až vznikne náplň.
-
5
Ve vodní lázni rozpustíme ještě zbytek čokolády a olej a směs použijeme jako polevu.
-
6
Na tác položíme pěnový korpus a pomažeme ho polovinou náplně, na tu položíme další korpus a ten pomažeme druhou polovinou náplně. Navrch položíme poslední korpus. Dort přelijeme polevou a servírujeme ho nakrájený na kousky s jahodami a šlehačkou.