Francouzský citronový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 85 g Máslo čerstvé
  • 45 g Cukr krupice
  • 200 g Cukr krupice
  • 175 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 4 ks Citrony
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 460 kcal
  • Sacharidy 56 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 63 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 231.1 mg
  • Draslík 131.5 mg
  • Vláknina 6078.1 mg
  • Vitamín A 6078.1 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 38.5 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z mouky, másla a cukru připravíme drobenku, přidáme vejce a vypracujeme těsto (můžeme přidat lžíci vody).

  • 2

    Na pomoučené pracovní desce vyválíme těsto na placku a vyložíme jím kulatou koláčovou formu. Necháme asi 30 minut v chladničce.

  • 3

    Příprava náplně: Vejce vyšleháme s cukrem a přidáme citronovou šťávu a kůru. Nakonec zašleháme smetanu. Náplň necháme 1 hodinu v chladničce.

  • 4

    Dno korpusu pokryjeme pečicím papírem, posypeme fazolemi a formu vložíme do trouby vyhřáté na 190 stupňů Celsia asi na 10 minut. Potom papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme ještě 5 minut.

  • 5

    Formu postavíme na plech, na těsto vlijeme náplň a koláč pečeme v troubě při 140 stupních Celsia 30 minut.

  • 6

    Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.

  • 7

    Citronový koláč podáváme pocukrovaný moučkovým cukrem a ozdobený nastrouhanou citronovou kůrou.

Komentáře k receptu