Musaka z květáku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 250 g Vepřové maso mleté
  • 250 g Hovězí maso mleté
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 4 ks Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 2 dl Mléko polotučné
  • 4 dl Zakysaná smetana
  • 1.5 dl Olej rostlinný
  • 1 kg Květák
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 752 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 64 g
  • Sodík 638 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 259.8 mg
  • Draslík 1095.8 mg
  • Vláknina 8332.8 mg
  • Vitamín A 8332.8 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 99.5 mg
  • Vitamín E 3.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytý květák uvaříme ve slané vodě s přidáním 1.5 dl mléka do poloměkka. Květák vyjmeme z vody a rozdělíme na větší růžičky.

  • 2

    V pánvi na rozpáleném oleji krátce osmahneme pokrájený česnek

  • 3

    (dáme pozor, aby nezhnědnul), ihned na česnek přidáme mleté hovězí a vepřové maso, rajčatový protlak, sůl, pepř - promícháme

  • 4

    a krátce orestujeme. Odstavíme z plotny a k masu přimícháme drobně pokrájenou petrželovou nať. Vymastíme si olejem pekáč, na dno položíme polovinu květáku, na květák rozložíme masovou směs a rozetřeme druhou polovinu květáku. Vše zalijeme zakysanou smetanou, ve které jsme rozšlehali vejce s moukou a s 2 lžícemi mléka.

  • 5

    Květákovou musaku zakryjeme a pečeme v dobře vyhřáté troubě při 220°C přibližně 1 hodinu.

  • 6

    Upečená musaka má zlatohnědou barvu.

Komentáře k receptu