Musaka z květáku
Suroviny
- 250 g Vepřové maso mleté
- 250 g Hovězí maso mleté
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 3 ks Vejce slepičí
- 4 ks Česnek
- 2 l Voda pitná
- 2 dl Mléko polotučné
- 4 dl Zakysaná smetana
- 1.5 dl Olej rostlinný
- 1 kg Květák
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 752 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 64 g
- Sodík 638 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 259.8 mg
- Draslík 1095.8 mg
- Vláknina 8332.8 mg
- Vitamín A 8332.8 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 99.5 mg
- Vitamín E 3.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytý květák uvaříme ve slané vodě s přidáním 1.5 dl mléka do poloměkka. Květák vyjmeme z vody a rozdělíme na větší růžičky.
-
2
V pánvi na rozpáleném oleji krátce osmahneme pokrájený česnek
-
3
(dáme pozor, aby nezhnědnul), ihned na česnek přidáme mleté hovězí a vepřové maso, rajčatový protlak, sůl, pepř - promícháme
-
4
a krátce orestujeme. Odstavíme z plotny a k masu přimícháme drobně pokrájenou petrželovou nať. Vymastíme si olejem pekáč, na dno položíme polovinu květáku, na květák rozložíme masovou směs a rozetřeme druhou polovinu květáku. Vše zalijeme zakysanou smetanou, ve které jsme rozšlehali vejce s moukou a s 2 lžícemi mléka.
-
5
Květákovou musaku zakryjeme a pečeme v dobře vyhřáté troubě při 220°C přibližně 1 hodinu.
-
6
Upečená musaka má zlatohnědou barvu.