Světlá omáčka na masa
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1199 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 38 g
- Sodík 1099 mg
- Bílkoviny 142 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 506.8 mg
- Draslík 199 mg
- Vláknina 2555.7 mg
- Vitamín A 2555.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 76.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, přisypeme nakrájené houby a krátce orestujeme. Zasypeme moukou, promícháme a podlijeme studeným vývarem. Metlou opatrně vmícháme žloutky a pomalu přivedeme k varu.
-
2
Okořeníme pepřem a muškátovým oříškem. Vaříme na mírném ohni a za občasného míchání asi 1 hodinu. Vaříme odkryté, aby se část tekutiny odpařila.
-
3
Omáčku odstavíme, scedíme přes jemné sítko a vrátíme do pánve. Přidáme masový rosol, důkladně promícháme, přivedeme k varu a vaříme 30 minut. Část tekutiny se opět odpaří. Omáčku odstavíme, vmícháme 1 lžíci másla a smetanu. Konečné množství omáčky by mělo být přibližně 1 l.