Pórková polévka se smetanou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 539 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 34 g
- Sodík 1260 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 65.2 mg
- Draslík 704.7 mg
- Vláknina 14151.8 mg
- Vitamín A 14151.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 50.2 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 58 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pórek nakrájíme a dobře umyjeme.
-
2
V polévkovém hrnci na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku a restujeme dorůžova. Pak přidáme pórek a opékáme ještě 3 minuty, zaprášíme hladkou moukou a další 3 minuty necháme na ohni. Pak podléváme zeleninovým vývarem, ale jen po lžičkách, aby se polévka nepřichytávala ke dnu. Vše dusíme ještě tři minuty a zalijeme zbytkem vývaru, osolíme, okořeníme a opepříme. Přidáme zelený hrášek a vaříme, až vše změkne. Nakonec přilijeme smetanu a prohřejeme. Těsně před podáváním oddělíme třetinu zeleniny, zbytek přímo v hrnci vyšleháme do hladka. Vrátíme odebranou zeleninu zpět. Znovu zahřejeme.
-
3
Servírujeme v předehřátých miskách s nočkem Mascarpone a snítkou čerstvé petrželky.