Pórková polévka se smetanou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Mascarpone
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 150 g Hrášek
  • 500 g Pórek
  • 10 g Petržel kudrnka
  • 125 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1 ks Cibule
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Kari koření
  • 1 l Vývar zeleninový
  • 6 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 539 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 1260 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 65.2 mg
  • Draslík 704.7 mg
  • Vláknina 14151.8 mg
  • Vitamín A 14151.8 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 50.2 mg
  • Vitamín E 3.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 58 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pórek nakrájíme a dobře umyjeme.

  • 2

    V polévkovém hrnci na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku a restujeme dorůžova. Pak přidáme pórek a opékáme ještě 3 minuty, zaprášíme hladkou moukou a další 3 minuty necháme na ohni. Pak podléváme zeleninovým vývarem, ale jen po lžičkách, aby se polévka nepřichytávala ke dnu. Vše dusíme ještě tři minuty a zalijeme zbytkem vývaru, osolíme, okořeníme a opepříme. Přidáme zelený hrášek a vaříme, až vše změkne. Nakonec přilijeme smetanu a prohřejeme. Těsně před podáváním oddělíme třetinu zeleniny, zbytek přímo v hrnci vyšleháme do hladka. Vrátíme odebranou zeleninu zpět. Znovu zahřejeme.

  • 3

    Servírujeme v předehřátých miskách s nočkem Mascarpone a snítkou čerstvé petrželky.

Komentáře k receptu