Jelení kýta s brusinkami
Suroviny
- 500 ml Zvěřinový vývar
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 3 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 5 ks Mrkev kořen
- 0.5 hrst Brusinky
- 1 špetka Tymián sušený
- 2 špetka Petržel kudrnka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Víno červené
- 1 kg Jelení kýta
- 1 balení Protlak rajčatový
- 0.03 šálek Olej stolní
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 2 polévková lžíce Hladká mouka pšeničná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 912 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 457 g
- Sodík 1203 mg
- Bílkoviny 79 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 251.1 mg
- Draslík 1414.9 mg
- Vláknina 14002.9 mg
- Vitamín A 14002.9 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.9 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu rozehřejeme na 220°C. Maso osolíme, opepříme a na rozehřátém oleji zprudka opečeme. Následně vložíme do pekáče a pečeme 30 minut.
-
2
Cibuli, mrkev a petržel nakrájíme, přidáme tymián, bobkový list a rajčatový protlak. Tuto směs přidáme k masu.
-
3
Po opečení zeleniny zalijeme červeným vínem, přikryjme pokličkou a necháme péct další hodinu.
-
4
Vypečenou šťávu zalijeme zvěřinovým vývarem, zahustíme moukou a propasírujeme.
-
5
Maso potřeme medem a necháme ještě pár minut péct.
-
6
Smetanu ušleháme a vmícháme do ní brusinky, vzniklou brusinkovou pěnu podáváme k masu.