Polévka se srdcovkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 900 g Mušle srdcovky
  • 25 g Šťovík
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 150 ml Víno bílé
  • 300 ml Vývar zeleninový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Šalotka
  • 1 ks Celer řapíkatý
  • 2 ks Bobkový list
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Kopr čerstvý
  • 4 ks Rohlíky bílé
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 743 kcal
  • Sacharidy 63 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 564 mg
  • Bílkoviny 40 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 66.6 mg
  • Draslík 497.4 mg
  • Vláknina 8727.8 mg
  • Vitamín A 8727.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 16.9 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 61.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vyloupeme srdcovky, které jsme na silném ohni ve velkém hrnci s cibulí a vínem vařili pod pokličkou 3-4 minuty. Ty, které zůstaly zavřené, nepoužíváme. Slijeme a přecedíme tekutinu, ve které jsme srdcovky vařili, a uschováme ji. Cibuli nepoužijeme.

  • 2

    Hrnec vypláchneme, na mírném ohni v něm rozpustíme máslo, přidáme celer, šalotky, mrkev a za občasného míchání na mírném ohni restujeme asi 10 minut. Přilijeme zeleninový vývar, tekutinu, ve které jsme vařili srdcovky, přidáme bobkové listy a 10 minut povaříme.

  • 3

    Pokud jsou srdcovky velké, nakrájíme je nahrubo, vložíme do polévky zároveň se šťovíkem, přilijeme smetanu a 2-3 minuty zvolna vaříme. Pak osolíme, opepříme a rozdělíme polévku do nahřátých misek, ozdobíme snítkou kopru a servírujeme s bílým pečivem.

Komentáře k receptu