Polévka se srdcovkami
Suroviny
- 900 g Mušle srdcovky
- 25 g Šťovík
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 150 ml Víno bílé
- 300 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 ks Šalotka
- 1 ks Celer řapíkatý
- 2 ks Bobkový list
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Kopr čerstvý
- 4 ks Rohlíky bílé
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 743 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 34 g
- Sodík 564 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 66.6 mg
- Draslík 497.4 mg
- Vláknina 8727.8 mg
- Vitamín A 8727.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.9 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 61.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vyloupeme srdcovky, které jsme na silném ohni ve velkém hrnci s cibulí a vínem vařili pod pokličkou 3-4 minuty. Ty, které zůstaly zavřené, nepoužíváme. Slijeme a přecedíme tekutinu, ve které jsme srdcovky vařili, a uschováme ji. Cibuli nepoužijeme.
-
2
Hrnec vypláchneme, na mírném ohni v něm rozpustíme máslo, přidáme celer, šalotky, mrkev a za občasného míchání na mírném ohni restujeme asi 10 minut. Přilijeme zeleninový vývar, tekutinu, ve které jsme vařili srdcovky, přidáme bobkové listy a 10 minut povaříme.
-
3
Pokud jsou srdcovky velké, nakrájíme je nahrubo, vložíme do polévky zároveň se šťovíkem, přilijeme smetanu a 2-3 minuty zvolna vaříme. Pak osolíme, opepříme a rozdělíme polévku do nahřátých misek, ozdobíme snítkou kopru a servírujeme s bílým pečivem.