Polévka se slávkami
Suroviny
- 900 g Mušle slávky
- 100 ml Víno bílé
- 600 ml Vývar rybí
- 1 kávová lžička Zázvor celý
- 1 kávová lžička Kurkuma
- 0.5 kávová lžička Koriandr čerstvý
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 500 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 33 g
- Sodík 1183 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 106.2 mg
- Draslík 936.6 mg
- Vláknina 1365.7 mg
- Vitamín A 1365.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.5 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 43.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Opláchneme, kartáčkem vyčistíme a zbavíme případných byssových vláken slávky. Ty s polámanými schránkami a ty, které při poklepání zůstanou otevřené, nepoužijeme. Pak slávky vaříme pod pokličkou na silném ohni ve velkém hrnci s vínem asi 3-4 minuty. Občas hrncem zatřeseme a zkontrolujeme, zda se slávky otevírají. Ty, které zůstanou zavřené, nepoužijeme. Ty zbylé necháme mírně vychladnout a vodu, ve které se vařily, přecedíme a schováme. Vyloupeme asi dvě třetiny slávek.
-
2
Na suché pánvi a silném ohni pražíme kmín a semena koriandru, dokud nezačnou praskat a vonět. Pak je v hmoždíři rozmělníme na prášek. V hrnci se silným dnem rozehřejeme 2 lžíce másla a na mírném ohni na něm do změknutí 4-5 minut opékáme cibuli, po přidání česneku a zázvoru zahříváme ještě asi minutu a pak přidáme pražený koriandr s kmínem, kajenský pepř, kurkumu, rybí vývar, tekutinu v níž jsme vařili slávky, smetanu a osolíme a opepříme. Ještě asi deset minut povaříme. Aby nám polévka zhoustla, vmícháme do ní zbývající máslo, rozetřené s moukou na hustou pastu.
-
3
Přidáme slávky a zhruba ještě 2 minuty prohřejeme. Polévku pak rozdělíme do nahřátých misek, nazdobíme snítkami koriandru a ihned servírujeme.