Krémová polévka se škeblemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 900 g Mušle srdcovky
  • 300 ml Mléko polotučné
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 350 ml Voda pitná
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Brambory
  • 1 ks Bobkový list
  • 8 ks Mušle srdcovky
  • 1 ks Petržel - nať
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Sůl
  • 15 dkg Anglická slanina
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 608 kcal
  • Sacharidy 21 g
  • Tuky 41 g
  • Sodík 378 mg
  • Bílkoviny 39 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 86.3 mg
  • Draslík 215 mg
  • Vláknina 2340.5 mg
  • Vitamín A 2340.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.1 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 49.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na silném ohni ve velkém hrnci s malým množstvím vody 3–4 minuty povaříme opláchnuté a kartáčkem vydrhnuté srdcovky a ty, které se při vaření neotevřou, nepoužijeme. Vodu, ve které se vařily, přecedíme a uschováme. Osm srdcovek si necháme na ozdobu v lasturách, ostatní vyloupeme a ty velké nakrájíme na kousky.

  • 2

    Pak si dozlatova opečeme slaninu, zbavíme ji nadbytečného tuku pomocí papírových utěrek. V hrnci rozehřejeme máslo a doměkka na něm opékáme asi 4–5 minut cibuli. Přidáme tymián, krátce opečeme, přidáme bramboru, tekutinu, ve které jsme vařili srdcovky, mléko, bobkový list a na mírném ohni vaříme ještě asi 10 minut.

  • 3

    Necháme mírně zchladnout, rozmixujeme nebo sítem protlačíme do mísy, přidáme srdcovky, opečenou slaninu, smetanu a zahříváme ještě 2–3 minuty.

  • 4

    Osolíme, opepříme, vmícháme petrželku, rozdělíme na talíře, ozdobíme srdcovkami, snítkou petrželky a můžeme servírovat.

Komentáře k receptu