Krémová polévka se škeblemi
Suroviny
- 900 g Mušle srdcovky
- 300 ml Mléko polotučné
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 350 ml Voda pitná
- 1 ks Cibule
- 1 ks Brambory
- 1 ks Bobkový list
- 8 ks Mušle srdcovky
- 1 ks Petržel - nať
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 15 dkg Anglická slanina
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 608 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 41 g
- Sodík 378 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 86.3 mg
- Draslík 215 mg
- Vláknina 2340.5 mg
- Vitamín A 2340.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.1 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 49.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na silném ohni ve velkém hrnci s malým množstvím vody 3–4 minuty povaříme opláchnuté a kartáčkem vydrhnuté srdcovky a ty, které se při vaření neotevřou, nepoužijeme. Vodu, ve které se vařily, přecedíme a uschováme. Osm srdcovek si necháme na ozdobu v lasturách, ostatní vyloupeme a ty velké nakrájíme na kousky.
-
2
Pak si dozlatova opečeme slaninu, zbavíme ji nadbytečného tuku pomocí papírových utěrek. V hrnci rozehřejeme máslo a doměkka na něm opékáme asi 4–5 minut cibuli. Přidáme tymián, krátce opečeme, přidáme bramboru, tekutinu, ve které jsme vařili srdcovky, mléko, bobkový list a na mírném ohni vaříme ještě asi 10 minut.
-
3
Necháme mírně zchladnout, rozmixujeme nebo sítem protlačíme do mísy, přidáme srdcovky, opečenou slaninu, smetanu a zahříváme ještě 2–3 minuty.
-
4
Osolíme, opepříme, vmícháme petrželku, rozdělíme na talíře, ozdobíme srdcovkami, snítkou petrželky a můžeme servírovat.