Koroptve na smetaně
Suroviny
- 50 g Cibule
- 40 g Slanina vepřová
- 50 g Zelenina kořenová
- 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Sůl
- 3 ks Koroptev
- 4 ks Nové koření celé
- 4 ks Pepř černý celý
- 1 l Voda pitná
- 5 cl Smetana 12% (konzumní)
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1096 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 22 g
- Sodík 204 mg
- Bílkoviny 177 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 19.9 mg
- Draslík 363.5 mg
- Vláknina 15193.1 mg
- Vitamín A 15193.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.7 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné, vykuchané a omyté koroptve protkneme slaninou nakrájenou na hranolky a osolíme.
-
2
Na másle v kastrolu osmahneme očištěnou, nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, přidáme koření, vložíme připravené koroptve a dusíme pod pokličkou doměkka. Během dušení koroptve obracíme a podléváme vodou.
-
3
Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou a osmahneme. Zalijeme vodou (nebo vývarem), rozšleháme a vaříme asi 30 minut. Potom přilijeme citronovou šťávu a těsně před koncem vaření přilijeme smetanu. Podle chuti přisolíme a osladíme.
-
4
Omáčku přecedíme a přeléváme na porce koroptví na talířích.
-
5
Podáváme s houskovými knedlíky.