Polenta se zeleninovo-houbovou omáčkou
Suroviny
- 250 g Polenta
- 200 g Žampiony čerstvé
- 200 g Sýr Gorgonzola
- 200 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 ks Celer řapíkatý
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Cibule červená
- 3 ks Kapie
- 1 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 487 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 151 g
- Sodík 1330 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 56 mg
- Draslík 264.1 mg
- Vláknina 12128.8 mg
- Vitamín A 12128.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.9 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 43.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Instantní polentu nasypeme do vařící osolené vody, ochutíme třeným česnekem a sekanou petrželkou a 3 minuty povaříme. Vymažeme pekáček olivovým olejem a do něj položíme a uhladíme uvařenou polentu a necháme ztuhnout.
-
2
Oloupanou a očištěnou zeleninu (mrkev, kapie, cibule, řapíkatý celer) nakrájíme na kostičky, orestujeme a přidáme na tenké plátky nakrájené žampiony. Vše zprudka osmažíme. Přilijeme smetanu a přidáme na kostičky nakrájenou gorgonzolu nebo nivu. Vše zamícháme a přebytečnou smetanu vylijeme, aby směs byla hustá.
-
3
Polentu před podáváním zahřejeme a servírujeme jí s omáčkou.