Vídeňský karamelový dort s ořechy
Suroviny
- 30 g Cukr krupice
- 175 g Máslo čerstvé
- 225 g Ořechy vlašské
- 135 g Cukr krupice
- 15 g Máslo čerstvé
- 175 g Čokoláda hořká
- 60 g Máslo čerstvé
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 6 polévková lžíce Voda pitná
- 4 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1159 kcal
- Sacharidy 89 g
- Tuky 86 g
- Sodík 73 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 50 g
- Cholesterol 107.3 mg
- Draslík 329 mg
- Vláknina 12258.3 mg
- Vitamín A 12258.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.5 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 50.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ořechy jemně nasekáme, deset jader si ponecháme vcelku na ozdobu. V rendlíku nebo pánvi přivedeme k varu cukr a čtyři lžíce vody, mícháme, až se směs rozpustí. Stáhneme plamen a směs vaříme 10 minut bez míchání, až má jantarovou barvu. Odstavíme a vmícháme smetanu, dáme zpět na oheň a vaříme, až se karamel rozpustí, občas promícháme. Vaříme, až směs zhoustne, odstavíme a přimícháme ořechy a máslo. Necháme vychladit.
-
2
Mouku smícháme s cukrem, solí, máslem a studenou vodou. Vytvarujeme 2/3 těsta na plát po celém obvodu, větší o 3 cm než je rozkládací forma o průměru 20 cm. Těsto dáme do formy tak, aby přečnívalo o 2,5 cm přes okraj.
-
3
Lžící přendáme náplň do podkladu ve formě. Zbytek těsta rozválíme na plát o průměru 19 cm a položíme ho na náplň. Přečnívající těsto zahneme dovnitř a lehce přitlačíme, aby se přilepilo k podkladu. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 40 minut. Hotový koláč necháme vychladnout. Ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě rozpustíme polevu. Koláč vyjmeme z formy a polijeme polevou. Do cukrářského sáčku s kulatým otvorem dáme čtyři lžíce polevy a postříkáme koláč. Ozdobíme ořechy a necháme minimálně 15 minut stát, aby čokoláda ztuhla.