Čokoládový smetanový dort

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 16

Suroviny

  • 225 g Čokoláda hořká
  • 25 g Kakao - prášek
  • 60 g Kakao - prášek
  • 120 g Mandle
  • 15 g Máslo čerstvé
  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 75 g Cukr krupice
  • 150 g Cukr krupice
  • 750 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 388 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 35 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 145.8 mg
  • Draslík 241.9 mg
  • Vláknina 7523.1 mg
  • Vitamín A 7523.1 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z bílků vyšleháme pevný sníh, žloutky utřeme s cukrem, přidáme mouku, polovinu nastrouhané čokolády a sníh. Těsto vlijeme do máslem vymazané rozevírací formy na dort o průměru 25 cm. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 25 minut. Hotový dort necháme ve formě 5 minut chladnout, potom ho vyjmeme a necháme na mřížce zcela vychladnout.

  • 2

    Na pánvi opražíme plátky oloupaných mandlí dozlatova, necháme vychladnout. Připravíme si čokoládovo-smetanovou náplň: smetanu vyšleháme s cukrem a kakaem na tuhou šlehačku. Trochu náplně dáme do sáčku s úzkým hvězdicovým nástavcem. Další trošku náplně si dáme do misky.

  • 3

    Zbylou čokoládu se dvěma lžícemi vody rozpustíme ve vodní lázni. Dort rozřízneme vodorovně na dva pláty. Horní plát potřeme rozpuštěnou čokoládou a necháme 10 minut zatuhnout. Spodní díl dortu postavíme řeznou stranou nahoru na tác a potřeme náplní. Horní díl dortu rozkrájíme na 16 dílků. Dílky urovnáme na spodní díl pokrytý náplní. Strany potřeme krémem odloženým v misce a obalíme mandlemi. Povrch dortu posypeme kakaem a nožem vyznačíme dílky. Náplní ze sáčku uděláme na každém dílku malou pusinku. Ihned podáváme nebo uložíme do chladu.

Komentáře k receptu