Dacquoise s jahodami a mandlemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 600 g Jahody zahradní
  • 45 g Kakao - prášek
  • 60 g Mandle
  • 90 g Máslo čerstvé
  • 225 g Cukr krupice
  • 450 g Cukr moučkový
  • 450 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 6 ks Vaječný bílek slepičí
  • 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 695 kcal
  • Sacharidy 97 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 53 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 95 g
  • Cholesterol 78.1 mg
  • Draslík 303.9 mg
  • Vláknina 8565 mg
  • Vitamín A 8565 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 44.1 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na pánvi opražíme oloupané mandle do zlatova. Necháme vychladnout a nastrouháme na jemno.

  • 2

    Z bílků vyšleháme sníh, postupně zašleháme cukr, až je sníh lesklý a tuhý, opatrně vmícháme mandle.

  • 3

    Na dva plechy dáme pečicí papír, na každém vyznačíme 2 kruhy o průměru 20 cm. Do nich dáme čtvrtinu sněhu, rozetřeme ho po celém kruhu.

  • 4

    Plechy vložíme do předehřáté trouby na 140°C, pečeme asi 30 minut, po této době plechy vyměníme a pečeme dalších 30 minut. Pláty necháme na plechu 10 minut stydnout, potom je pomocí nože přendáme na mřížku a necháme zcela vychladnout.

  • 5

    Mezitím připravíme krém: ručním mixérem ušleháme cukr s máslem, smetanou a kakaem na hladký krém.

  • 6

    Jeden plát dáme na plochý tác, potřeme ho třetinou krému, na něj rozložíme třetinu plátků jahod, takto postupujeme dál, až na závěr dáme navrch poslední plát.

  • 7

    Smetanu ušleháme na pevnou šlehačku a naplníme jí cukrářský sáček s širokým hvězdicovým nástavcem. Zbytkem šlehačky pomažeme povrch a obvod dortu. Šlehačkou ze sáčku ozdobíme horní okraj dortu. Hotový dort dáme na 4 hodiny do lednice, aby trochu změkl. Před servírováním ozdobíme obvod dortu plátky jahod. Střed ozdobíme nakrájenými jahodami.

  • 8

Komentáře k receptu