Citronovo-jogurtová zmrzlina
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 202 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 14 g
- Sodík 74 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 46.6 mg
- Draslík 138.7 mg
- Vláknina 4700 mg
- Vitamín A 4700 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.7 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Citrony řádně omyjeme kartáčkem, osušíme, podélně rozkrojíme a opatrně vymačkáme šťávu tak, aby se nezdeformovaly. Dužninu poté vykrojíme a kůru na spodní straně mírně skrojíme tak, aby půlky citronu stály rovně. Vložíme je do nádoby a uschováme v chladničce.
-
2
Citronovou trávu omyjeme, lístky otrháme, několik jich dáme stranou na ozdobu, ostatní drobně nasekáme. V jogurtu rozmícháme citronovou šťávu, sladidlo rozpuštěné ve vodě a citronovou trávu. Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku, zlehka ji vmícháme do jogurtového základu. Takto připravenou směs vložíme do zmrzlinové nádoby, vložíme do mrazničky a po každé půlhodině řádně promícháme, dokud krém nezhoustne. Zhoustnutí krému trvá přibližně 2 hodiny.
-
3
Jakmile je krém dostatečně ztuhlý, vezmeme cukrářský sáček s hvězdicovitým nástavcem a naplníme jím vydlabané půlky citronů, které vložíme do mrazničky na 6 hodin.
-
4
Citrony upravíme na talířky, ozdobíme citronovou trávou a servírujeme.