Vánoční plněné vdolečky
Suroviny
- 0.5 kostka Droždí
- 150 g Marmeláda borůvková
- 70 g Máslo čerstvé
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Rum
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 394 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 18 g
- Sodík 102 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 115.4 mg
- Draslík 61.7 mg
- Vláknina 3339.6 mg
- Vitamín A 3339.6 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cukr a droždí promícháme s trochou vlažné smetany a necháme vzejít. Do mísy dáme mouku, sůl, citr. kůru a vzešlé droždí, promícháme, přidáme žloutky, rum a podle potřeby smetanu.
-
2
Vše důkladně promícháme v ruce nebo v hnětači na hladké těsto.
-
3
Necháme ho kynout až zdvojnásobí svůj objem. Rozdělíme ho na dvě části, větší vyválíme na plát asi 1 cm silný a vykrajíme z něj kulatou formičkou vdolečky. Druhou část také vyválíme na stejně silný plát a vykrajujeme z něj o 2-3 cm menší vdolečky.
-
4
Větší vdolečky rozložíme na plech s pečícím papírem a necháme ještě chvíli kynout, potom do nich uděláme palcem důlek a naplníme ho lžičkou marmelády, přiklopíme menším vdolečkem, zespodu potřeným vodou aby se těsto spojilo. Na povrchu každého vdolečku uděláme nožem mřížku.
-
5
Vdolečky necháme ještě chvíli kynout a potom je upečeme v předehřáté troubě na 190°C. Upečené vdolečky potřeme rozpuštěným máslem a posypané cukrem.