Vánoční plněné vdolečky

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 0.5 kostka Droždí
  • 150 g Marmeláda borůvková
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Rum
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 394 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 102 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 115.4 mg
  • Draslík 61.7 mg
  • Vláknina 3339.6 mg
  • Vitamín A 3339.6 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.4 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cukr a droždí promícháme s trochou vlažné smetany a necháme vzejít. Do mísy dáme mouku, sůl, citr. kůru a vzešlé droždí, promícháme, přidáme žloutky, rum a podle potřeby smetanu.

  • 2

    Vše důkladně promícháme v ruce nebo v hnětači na hladké těsto.

  • 3

    Necháme ho kynout až zdvojnásobí svůj objem. Rozdělíme ho na dvě části, větší vyválíme na plát asi 1 cm silný a vykrajíme z něj kulatou formičkou vdolečky. Druhou část také vyválíme na stejně silný plát a vykrajujeme z něj o 2-3 cm menší vdolečky.

  • 4

    Větší vdolečky rozložíme na plech s pečícím papírem a necháme ještě chvíli kynout, potom do nich uděláme palcem důlek a naplníme ho lžičkou marmelády, přiklopíme menším vdolečkem, zespodu potřeným vodou aby se těsto spojilo. Na povrchu každého vdolečku uděláme nožem mřížku.

  • 5

    Vdolečky necháme ještě chvíli kynout a potom je upečeme v předehřáté troubě na 190°C. Upečené vdolečky potřeme rozpuštěným máslem a posypané cukrem.

Komentáře k receptu