Roštěná po kraňsku
Suroviny
- 200 g Cibule
- 1000 g Hovězí roštěnka níz. peč.
- 100 g Sádlo škvařené
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Brambory
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Petržel - nať
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Tymián sušený
- 0.5 l Vývar z hovězích kostí
- 1 dl Víno bílé
- 2.5 dl Zakysaná smetana
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1061 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 252 g
- Sodík 826 mg
- Bílkoviny 60 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 205.5 mg
- Draslík 1635.6 mg
- Vláknina 8315.3 mg
- Vitamín A 8315.3 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.8 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytý roštěnec osolíme, opepříme a po všech stranách zprudka opečeme na sádle. Maso vyjmeme. Ve výpeku osmahneme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a petržel.
-
2
Do pekáče vložíme opečené maso, obložíme osmahnutou cibulí a zeleninou a přilijeme víno a vývar (nebo vodu). Pečeme v silně vyhřáté troubě doměkka.
-
3
K téměř měkkému masu přidáme tymián a oloupané, nastrouhané brambory a podle potřeby dolijeme vývar. Dusíme tak dlouho, až brambory změknou a rozvaří se, aby zahustily šťávu.
-
4
Nakonec do pokrmu přidáme zakysanou smetanu.