Polévka z hlemýžďů
Suroviny
- 80 g Celer bulvový
- 40 g Máslo čerstvé
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 100 ml Víno bílé
- 0.5 kávová lžička Tymián sušený
- 1 ks Cibule
- 2 ks Listové těsto
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 0.5 ks Petržel - nať
- 1 ks Sterilovaní šneci v hovězím bujonu
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Muškátový květ
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 stroužek Česnek
- 0.5 l Vývar drůbeží
- 2 polévková lžíce Mléko plnotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 958 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 144 g
- Sodík 472 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 169.9 mg
- Draslík 129.4 mg
- Vláknina 8000.7 mg
- Vitamín A 8000.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.2 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 34.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plátky listového těsta necháme změknout. Cibuli oloupeme a nasekáme. Mrkev a celer oloupeme a nakrájíme nadrobno. Stroužek česneku oloupeme a prolisujeme. Šneky vyjmeme z konzervy a nakrájíme nadrobno.
-
2
Máslo rozpustíme a podusíme na něm nakrájenou zeleninu, přidáme česnek, zaprášíme moukou a necháme krátce zpěnit. Za stálého míchání přilijeme polovinu vývaru.
-
3
Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme hlemýždě, víno, zbylý vývar a smetanu. Okořeníme a necháme 5 minut vařit, přidáme nasekanou petrželku. Polévku nalijeme do čtyř šálků.
-
4
Pláty těsta rozpůlíme a rozválíme. Nakrájíme je tak, aby těsto dobře krylo šálky s polévkou. Pevně přitiskneme k okrajům šálků a necháme 5 minut odpočinout. Žloutek rozmícháme s mlékem a těsto jím potřeme. Dáme na 15 minut zapéct do trouby a podáváme.