Smetanová polévka ze žluté dýně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 25 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Dýně
  • 500 ml Voda pitná
  • 200 ml Smetana jihočeská lahodná33%
  • 1 ks Cibule
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř cayenský
  • 1 l Hovězí vývar základní
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Zakysaná smetana
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 274 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 730 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 9.4 mg
  • Draslík 546.7 mg
  • Vláknina 1877.2 mg
  • Vitamín A 1877.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.9 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dýni oloupeme, vyjmeme jádra a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno.

  • 2

    V hrnci rozpálíme máslo a cibuli v něm dusíme, až zesklovatí. Přidáme dýni a dolijeme vodou, přilijeme vývar, zakryjeme a vaříme 10 minut při nízké teplotě.

  • 3

    Polévku rozmixujeme dohladka nebo propasírujeme přes síto. Přidáme smetanu, sůl, pepř a přivedeme k varu.

  • 4

    Polévku nalijeme do talířů, do každé porce dáme lžíci smetany, opatrně promícháme nožem a ihned podáváme.

Komentáře k receptu