Irský angreštový dort
Suroviny
- 250 g Cukr moučkový
- 100 g Máslo čerstvé
- 50 g Cukr krupice
- 150 g Mouka polohrubá
- 50 g Mandle plátky
- 720 ml Angrešt
- 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Želatina
- 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 2 polévková lžíce Whisky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 380 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 21 g
- Sodík 32 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 160.9 mg
- Draslík 216 mg
- Vláknina 6107 mg
- Vitamín A 6107 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plech vyložíme pečicím papírem a vyznačíme na něm kolo o průměru 26 cm.
-
2
Z másla, cukru a whisky ušleháme krém, zašleháme do něj žloutky a přimícháme mouku s práškem do pečiva, polovinu těsta rozprostřeme na vyznačený kruh.
-
3
Bílky ušleháme s cukrem, polovinu rozetřeme na těsto. Posypeme 25 g mandlových lupínků a pečeme asi 30 minut ve středně vyhřáté troubě.
-
4
Ze zbylého těsta, sněhu a mandlí upečeme stejným způsobem druhý plát.
-
5
Angrešt necháme okapat, šťávu zachytíme. Kuličky angreštu rozdělíme na první upečený plát. Ze zachycené šťávy a želatiny připravíme polevu, nalijeme ji na angrešt. Obložíme do tuha ušlehanou smetanou a přiklopíme druhým plátem.