Losos s omáčkou z tequily a smetany
Suroviny
- 600 g Losos - filety
- 150 ml Vývar rybí
- 120 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 ks Cibule
- 1 ks Paprika zelená
- 3 ks Chilli paprička
- 1 ks Limetka
- 1 ks Avokádo
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1.4 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Tequila silver
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 352 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 19 g
- Sodík 284 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 90 mg
- Draslík 878 mg
- Vláknina 9556.4 mg
- Vitamín A 9556.4 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 39 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čili jalapeňo opečeme v pánvi, až na slupce naskočí puchýře. Dáme do igelitového sáčku, zavážeme a necháme 20 minut zapařit.
-
2
Do hrnce dáme lžíci oleje, rozpálíme, přidáme jemně nakrájenou cibuli a smažíme 3-4 minuty, přilijeme vývar a nastrouhanou kůru a šťávu z limety. Dusíme 10 minut, až se vývar částečně odpaří. Čili vyjmeme ze sáčku, oloupeme, vyndáme semena a nakrájíme na proužky. Přidáme do hrnce, přilijeme smetanu, zamícháme a vaříme 2-3 minuty. Okořeníme solí a bílým pepřem.
-
3
Do směsi cibule a čili zamícháme tequilu. Hrnec necháme na velmi mírném ohni.
-
4
Avokádo oloupeme a nakrájíme na kostičky. Plátky lososa potřeme z jedné strany olejem. Pánev rozpálíme a vložíme lososa naolejovanou stranou dolů. Pečeme 2-3 minuty, dozlatova, pak potřeme olejem vrchní stranu ryby, obrátíme a pečeme, až je ryba hotová.
-
5
Podáváme s omáčkou a plátky avokáda. Ozdobíme proužky zelené papriky a čerstvé petržele. Vhodnou přílohou jsou pečené brambory.